Bullet Journal

Bullet Journal – Planners – Art Journal

Op deze pagina leggen we je uit wat het verschil is tussen Bullet Journal, Planners en Art Journal. Inspiratie opdoen en accessoires kopen, zoals een ringband. Wij hebben hier een startpunt voor je gemaakt.

Bullet Journal, Art Journal, Plannering wat is het?

Echte kenners korten de Bullet Journal af tot bujo . Wellicht heb je wel eens vaker iets over een bullet journal gehoord. Het zou het hulpmiddel zijn die jou helpt met effectievere tijdsindeling en overzicht, wat natuurlijk heel goed klinkt. Eigenlijk is het een dagboek, to-do list, planner, agenda en schetsboek in één. Dat klinkt allemaal we heel erg veel, maar laten we eens kijken: wat is bullet journaling?

Bullet Journalling accessoires kopen in onze online hobbywinkel:

Filmpje!

Helaas zijn de filmpjes in het Nederlands schaars. Laat je inspireren door het onderstaande filmpje. Vind je tekenen en schrijven lastig. Wij Verkopen prachtige stempels die jouw pagina’s een fraai uiterlijk geven.

Vind de video op Youtube

Agenda’s, notitieboekjes en schetsboeken – de voorlopers van de bullet journal – bestaan al eeuwenlang. Zo schijnt Leonardo Da Vinci meer dan 12.000 pagina’s vulde in zijn notitieboekjes met aantekeningen en schetsen over al zijn interesses. Some was het gewoon een boodschappenlijstje een ander keer kunst of de menselijke anatomie en vliegende machines. Hij hield werkelijk van alles bij in zijn notitieboekjes. Ook een bekend fenomeen bij bijvoorbeeld tekstschrijvers. Zij hebben altijd een boekje op zak om snel wat hersenspinsels te noteren.

Bullet journal op Instagram

Op Instagram is een #bujo te vinden. https://www.instagram.com/explore/tags/bujo/ Vindt hier vele tips en ontwerpen. Zoek een beetje naar het ontwerp wat je het meeste aanspreekt. En ga dan naar de spulletjes op zoek. Ga je zelf aan de slag met pen of potlood of ga je met clear stempels aan de slag. Wij krijgen langzamerhand een aanbod op het gebied van stempels die je hiervoor kunt gebruiken.

Een dagboek werkt!

Echte kenners korten de Bullet Journal af tot bujo. Hoe kan er zo’n grote rage ontstaan? Een fysieke manier van plannen, terwijl we tegenwoordig alles digitaal en online doen? Je geest is minder slim dan je denk. Bijna iedereen kan maar bij drie of vier dingen tegelijk hun aandacht houden.

Door je to-do’s en gedachtes op een logische manier te ordenen, wat je met de bujo doet, maak je gedachten meer geordend. Zo blijft er meer ruimte in je hoofd. Ik denk dat we ons allemaal wel herkennen dat we gedachten hebben zoals: “Er wordt nog een pakketje bezorgd, wat eten we vanavond?, ik moet nog een rekening betalen…” Ook artiesten, tekstschrijvers en musici schrijven graag snel hun ideeën op. Anders zijn ze het kwijt.

WAAROM IS HET BULLET JOURNAL ZO HANDIG?

Door al deze gedachtes ben je eigenlijk totaal niet bezig met hetgeen waar je wel bezig mee moet zijn. Met een bujo geef je dat soort gedachtes een plekje en kan je je beter focussen op de dingen waar je mee bezig bent. Zo helpt niet alleen in het ordenen, maar ook het maken ervan is rustgevend. Het instrument voor mindfulness.

De bullet journal methode is voor velen de handigste methode om in een papieren notitieboek een overzichtelijke planning te maken. Dat komt door de drie volgende redenen:

Alles staat op één plek

Door de bullet journal te gebruiken kun je alles wat je maar wilt kwijt op papier in één notitieboek. Een verzameling pagina’s voeg je toe aan je inhoudsopgave, en vanuit je dagelijkse to do lijstjes kun je met paginanummers werken om naar die verzamelingen te verwijzen. 

Even naslaan of terug bladeren gaat nu makkelijk, want alles staat op één plek. Handig om snel overzicht te krijgen en te checken op je to-do lijstje of er nog iets open staat. Hierdoor houdt dus makkelijk het overzicht over wat je nog niet gedaan of afgemaakt hebt. Heerlijk om je acties zo te kunnen overzien.

Je kunt het helemaal naar eigen hand zetten

Je kunt het gemakkelijk helemaal aanpassen naar jouw wensen, doordat je een bullet journal op papier maakt. Een app. is daarentegen niet zo makkelijk om aan te passen. Dat heeft de bouwer ervan voor je bepaald. Je zit niet vast aan wat er wel of niet kan. Je kunt helemaal zelf je inhoud bepalen:

  • Wat jouw indeling wordt
  • Welke bullets je wel en niet gebruikt
  • Hoe je jouw bullet journal eruit laat zien
  • Hoe ver je vooruit plant
  • Hoeveel notities je toevoegt

En ga zo maar door! De mogelijkheden zijn echt eindeloos, doordat je letterlijk met een leeg canvas begint.

Krijg meer grip en inzicht in het complete plaatje

Maak handig gebruik van je bujo: gebruik het om voor vandaag aantekeningen te maken. Maar dingen op de lange termijn plannen gaan natuurlijk ook prima. Neem bijvoorbeels een ‘Monthly Log’ op en heb overzicht over een maand vooruit. Zo heb je heerlijk overzicht van je planning voor vandaag en ook naar wat je op de lange termijn voor je op het programma staat.

Art journal?

Een art journal is een fysiek en lekker visueel dagboek. De plek waar je kunt experimenteren, verbeelden, spelen, herinneren. Je kunt nieuwe technieken proberen en je dagelijks leven documenteren niet alleen met woorden, maar ook met plaatjes en schetsen. Natuurlijk schrijf je nog steeds en je maakt ook schetsen, voegt foto`s toe of maakt complete collages. Je komt heel ver met je favoriete recepten, krantenknipsels, recensies van concerten, lijstjes van televisieprogramma`s. Eigenlijk alles wat je wilt gebruiken en toegenkelijk is. Zo wordt het echt jouw persoonlijke dagboek.

Steeds populairder is `Art journaling`. Prachtig om te zien al die persoonlijk geïllustreerde dagboeken. Steeds meer mensen publiceren hun art journal op internet. Hierdoor zie je mooie voorbeelden, maar je kunt het natuurlijk ook heel persoonlijk houden.

Een art journal is een dagboek en creatieve uitlaatklep in één. Hoe kun je er zelf een beginnen? Drie creatieven geven tips.

Tip1

Begin met een dagboek: een paar woorden over wat er gebeurd is die dag, en gebruik verschillende kleuren. Daarna versier je de pagina’s met foto’s, tekeningen, collages, enzovoort. Zoek leuke spulletjes bijelkaar om erin te stoppen. Koop het niet in de winkels, maar haal het overal vandaan. Wij hebben tegenwoordig zoveel spullen liggen. Er is altiijd wel iets bijpassends in dat rommellaatje of in dat tijdschrift ;-). Het sleutelwoord is geduld, niet alle pagina’s hoeven in één keer af. Laat er eens een nachtje over heen gaan. Knip in foto’s van jezelf of uit de bladen en bewaar oude stoffen, een stuk pakpapier of een mooi papieren servet bijvoorbeeld van een restaurant. Bewaar het tot je ze later wilt gebruiken.

Tip2

Gewoon beginnen…. Iedereen is creatief en Art journals zijn er om te vullen met verhalen en experimenten. Er zijn geen regels. Maak bijvoorbeeld eens gaten in je pagina’s, zodat je erdoorheen kunt kijken. En realiseer je: je kunt ook gewoon een paar pagina’s een kleur geven met inkt of verf. Je kunt het altijd later nog aanpassen en er mee verder gaan.

Tip3

Wees niet zo streng op jezelf en leg die lat niet zo hoog. Het zal niet elke dag een Rembrandt opleveren, maar dat maakt niet uit. Het gaat om het bezig zijn en je geest de vrije loop te laten. Je ontdekt vanzelf jouw eigen stijl van wat je leuk vind of niet. Laat je inspireren door werken van anderen. Internet staat vol met ideeën van kleurencombinaties of patroontjes. Kijk op Pinterest of Youtube . Kijk naar hoe anderen het doen en geef er je eigen draai aan.

Geef een antwoord

Winkelwagen