Bullet Journal

Bullet Journal – Planners – Art Journal

Op deze pagina leggen we je uit wat het verschil is tussen Bullet Journal, Planners en Art Journal. Inspiratie opdoen en accessoires kopen, zoals een ringband. Wij hebben hier een startpunt voor je gemaakt.

Bullet Journal, Art Journal, Plannering wat is het?

Echte kenners korten de Bullet Journal af tot bujo . Steeds vaker horen we over en zien we de bullet journal. Het zou dé tool zijn die jou helpt met meer productiviteit en overzicht, wat natuurlijk heel goed klinkt. Eigenlijk is het een planner, dagboek, agenda, to-do list en schetsboek in één. Reden genoeg om eens goed te kijken: wat is bullet journaling?

Bullet Journalling accessoires kopen in onze online hobbywinkel:

Filmpje!

Helaas zijn de filmpjes in het Nederlands schaars. Laat je inspireren door het onderstaande filmpje. Vind je tekenen en schrijven lastig. Wij Verkopen prachtige stempels die jouw pagina’s een fraai uiterlijk geven.

Vind de video op Youtube

Agenda’s, notitieboekjes en schetsboeken – de voorlopers van de bullet journal – bestaan al eeuwenlang. Denk aan Leonardo Da Vinci die meer dan 13.000 pagina’s vulde in zijn notitieboekjes met aantekeningen en schetsen over al zijn interesses. Van kunst tot boodschappenlijstjes tot de menselijke anatomie tot vliegende machines – alles hield hij bij in zijn boekjes.

Bullet journal op Instagram

Op Instagram is een #bujo te vinden. https://www.instagram.com/explore/tags/bujo/ Vindt hier vele tips en ontwerpen. Zoek een beetje naar het ontwerp wat je het meeste aanspreekt. En ga dan naar de spulletjes op zoek. Ga je zelf aan de slag met pen of potlood of ga je met clear stempels aan de slag. Wij krijgen langzamerhand een aanbod op het gebied van stempels die je hiervoor kunt gebruiken.

Een dagboek werkt!

Echte kenners korten de Bullet Journal af tot bujo. Hoe kan er zo’n grote rage ontstaan? Een analoge manier van plannen, terwijl we tegenwoordig alles online doen? Je geest is minder slim dan je denk. De meeste mensen kunnen maar bij drie of vier dingen tegelijk hun aandacht houden.”

Door je to-do’s en gedachtes op een logische manier te ordenen, wat je met de bujo doet, maak je gedachten meer geordend. Zo blijft er meer ruimte in je hoofd. We kennen allemaal wel die gedachtes als je aan het werk bent: “Ik moet nog iets ophalen, we hebben nog fruit nodig, ik moet nog een rekening betalen…” Ook musici schrijven graag snel hun ideeën op.

WAAROM IS HET BULLET JOURNAL ZO HANDIG?

Door al deze gedachtes ben je eigenlijk totaal niet bezig met hetgeen waar je wel bezig mee moet zijn. Met een bujo geef je dat soort gedachtes een plekje en kan je je beter focussen op de dingen waar je mee bezig bent. Zo helpt niet alleen in het ordenen, maar ook het maken ervan is rustgevend. Het instrument voor mindfulness.

De bullet journal methode is voor mij de handigste methode die er is om in een papieren notitieboek een overzichtelijke planning te maken. Dat heeft 3 redenen:

Alles staat op één plek

Door de bullet journal werkwijze te gebruiken kun je alles wat je maar wilt kwijt in één notitieboek. Een collectie voeg je toe aan je inhoudsopgave, en vanuit je dagelijkse to do lijstjes kun je met paginanummers werken om naar de collectie te verwijzen. 

Doordat alles op één plek staat is het makkelijk om even terug te bladeren om te checken of er nog iets open staat. Je houdt dus ook nog eens makkelijk overzicht over wat je nog niet gedaan of afgemaakt hebt.

Je kunt het helemaal naar eigen wens gebruiken

Doordat je een bullet journal op papier maakt, kun je het gemakkelijk helemaal aanpassen naar jouw wensen. Je zit niet vast aan wat er wel of niet kan, zoals dat bij een app wel het geval is. Je kunt zelf kiezen:

  • Wat jouw indeling wordt
  • Welke bullets je wel en niet gebruikt
  • Hoe je jouw bullet journal eruit laat zien
  • Hoe ver je vooruit plant
  • Hoeveel notities je toevoegt

En ga zo maar door! Doordat je letterlijk een leeg canvas gebruikt, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Je hebt meer zicht op het complete plaatje

Je kunt het bullet journal gebruiken om voor vandaag aantekeningen te maken, maar je kunt ook prima op de lange termijn plannen. Met behulp van de ‘Monthly Log’ kijk je bijvoorbeeld een maand vooruit. Zo kijk je niet alleen naar je planning voor vandaag, maar ook naar wat je op de lange termijn te wachten staat.

Art journal?

Een art journal is een visueel dagboek, een plek waar je kunt spelen, experimenteren, verbeelden, herinneren, nieuwe technieken proberen en  je dagelijks leven documenteren met meer dan woorden alleen. Je schrijft nog steeds, maar je maakt ook schetsen, voegt foto`s toe of maakt complete collages. Met recepten, krantenknipsels, recensies van concerten, lijstjes van televisieprogramma`s … eigenlijk alles wat `zichtbaar` is. Zo wordt je dagboek nóg persoonlijker!

`Art journaling` is razend populair. Ze zijn prachtig om te zien, die geïllustreerde persoonlijke dagboeken. Veel mensen publiceren hun art journal op internet, maar je kunt het natuurlijk ook heel persoonlijk houden!

Een art journal is een dagboek en creatieve uitlaatklep in één. Hoe kun je er zelf een beginnen? Drie creatieven geven tips.

Tip1

Begin met een dagboek: een paar woorden over wat er gebeurd is die dag, en gebruik verschillende kleuren. Daarna versier je de pagina’s met foto’s, tekeningen, collages, enzovoort. Zoek leuke spullen om erin te stoppen, niet alleen in winkels maar overal: recycle! En heb geduld, niet alle pagina’s hoeven in één keer af. Knip in foto’s en bewaar oude stoffen, pakpapier, een mooi papieren servetje van een restaurant. Stop alles in een doos tot je ze wilt gebruiken.

Tip2

Begin gewoon. Iedereen is creatief, en art journals zijn er om te vullen met verhalen en experimenten, zonder regels. Ik maak bijvoorbeeld weleens gaten in pagina’s, zodat je erdoorheen kunt kijken. En bedenk: je kunt ook gewoon een paar pagina’s een kleur geven met verf, en er later mee verder gaan.

Tip3

Leg de lat niet te hoog. Het zal niet elke dag een Van Gogh worden. Dat maakt niet uit, het gaat juist ook om het proces. Je werkt vanzelf toe naar een eigen stijl. En laat je inspireren. Ik kan uren op Pinterest kijken om ideeën op te doen qua kleurencombinaties of patroontjes. Maar geef er natuurlijk wel altijd je eigen draai aan.