Scrapbook kopen webshop online

Hobby Factory heeft tientallen jaren ervaring op het gebied van het zelf maken van een scrapbook.

Klik hier voor alle scrapbooks

Scrapbooking is ontzettend leuk om te doen en de resultaten zijn verbluffend! Het is ontspanning en opwinding tegelijk, dus wat houd je tegen? Het is een creatieve hobby die vanuit Amerika in de jaren ’90 is komen overwaaien.  Amerikanen vinden het leuk om hun familie leden en vrienden om in een mooi opgemaakt album hun laatste kiekjes te laten zien. Doordat ze ver van elkaar af wonen en elkaar niet regelmatig zien. Het toepassen van diverse materialen en technieken is een enerverende bezigheid. Laat je inspireren door de talloze voorbeelden en tips die te vinden zijn. Wij helpen je gerust Dus kom je er niet uit? Bel of mail ons gerust.

Een Scrapbook maken, is een leuke hobby

Scrapbooking blijft onverminderd populair. Het is een fantastische manier om je favoriete herinneringen te bewaren op een creatieve manier. Zo kun je later al die mooie momenten en belangrijke gebeurtenissen opnieuw beleven als je door de zelfgemaakte albums bladert. In onze webshop vind je alles voor jouw DIY projecten. Vanaf het maken van scrapbook layouts, zoals een romantische Franse pagina, een trouwfoto project en een warme herfst layout. Laat je inspireren op het internet door ideeën en ga aan de slag met je eigen scrapbookpagina’s voor jouw meest dierbare herinneringen!

scrapbook
scrapbook

De Engelse term scrapbook betekent in het Nederlands plakboek. Scrapbooking betekent dan ook plakboek maken. Dit is een creatieve hobby waarbij je foto’s op een fantasievolle manier inplakt. Welke foto’s je ook gebruikt, het maakt niet uit.

Meestal scrap je met een thema mee. Dus maak je een scrapbook van jou vakantiefoto’s. Dan zijn de versierselen er omheen  die je een vakantiegevoel geven. Dus je scrapt met het thema mee. Je past illustraties en kleuren hierop aan. Juist in de tijd van digitale fotografie, wil je de mooiste foto’s op een speciale manier bewaren. Denk hierbij aan geboorte, huwelijk, vakantie of jouw kinderfoto’s. Je zult zien scrapbooking is leuk!

Waar komt het scrapbook vandaan?

In Amerika in de staat Utah sinds 1826 is het maken van plakboeken is ontstaan. Het is allemaal begonnen met het boek “Manuscript Gleanings and Literary Scrapbook” geschreven door John Poole. Dit boek is een collectie van graveerwerk en gedichten. Hij gaf ook advies over hoe je “scraps” kunt verzamelen en ordenen. Scraps waren geprinte stukjes papier, vaak met gedecoreerd design. Het eerste scrapbook was er één met souvenirs van gesneden papier, gedichten, gedroogde bloemen, munten, puzzels,  etc. Voornamelijk de middenklasse uit de 19e eeuw verzamelde dergelijk “waardeloos” materiaal. Vanuit deze albums zijn later de plakboeken ontstaan.

In eerste instantie begon het in Amerika op A4-formaat (8,5 x 11 inch), maar dit is later overgegaan in 12 inch (30,5 x 30,5 cm). De laatste jaren wordt er ook steeds meer op andere maten en materialen gewerkt. Er verschijnen allerlei mini-albums, scrappen op canvas of in lijsten, op blik, enz. Uitgevers van “scraps” en scrapalbums maakten al snel diverse producten die gebruikt konden worden in albums. Doordat de oorsprong ligt in Amerika, zijn heel veel termen in het Engels. Kijk hier voor onze begrippenlijst.

scrapbookingGebruik van materialen

Je kunt gebruik maken van allerlei materialen. Denk hierbij aan verschillende kleuren papier, met of zonder design. Ter versiering worden vaak embellishments, bloemen, chipboardfiguren, stickers, rub-ons etc. gebruikt. Ook diverse pennen, soms in combinatie met mallen, stempels en verschillende stempelinkten en -technieken worden vaak gebruikt in het scrapbook. Veel technieken uit andere (papier)hobby’s kunnen worden toegepast in jouw scrapalbum.

Het standaard formaat is 12″ x 12″= 30,5 x 30,5 cm. Het is ook de standaard maat van de vellen papier. Je kunt deze  zowel los als in blokken en pakketten kopen. Daarvan afgeleid zijn de kleine albums en blokjes papier met het formaat 6″ (15 x 15 cm) en 8″ (20 x 20 cm).

Ook het zelf maken van kleine albums in de meest aparte vormen en met de meest vernuftige (boekbind)techniekjes behoren tot de hobby. Net als het maken van scrap-cards: wenskaarten gemaakt met plakboekmaterialen.

Technieken binnen Scrapbooking

Distressen

Door deze techniek laat je dingen ouder lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Doordat je foto’s, papier en embellishments schuurt met schuurpapier of nagelvijl en bewerkt met verschillende inkten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld walnootinkt of distressinkt. Ook kan je papier scheuren, kreuken of bewerken met gesso.

Doodlen

Het zelf maken van allerlei tekeningetjes op de plakboekpagina die eruitzien alsof ze uit de losse pols zijn getekend. Je werkt hierbij met fineliners en gelpennen. Afgeleide hiervan is embroodling: de doodles worden hierbij geborduurd.

Stempelen

Met de huidige inkten kan je op bijna alle ondergronden te stempelen. Hout, papier maché, plastiek, metaalfolie, metaal en glas. Soorten stempels zijn: houten stempels, foam-stempelsets en clear stamps. Een handige hulp hierbij is de stamping platform van bijvoorbeeld Tim Holtz. Je kunt hiermee zeer nauwkeurig stempelen.

Scrapbook zelf maken

Je kunt natuurlijk online bijvoorbeeld bij Hema een scrapbook samenstellen. Nog leuker is scrapbooking zelf doen. Vind je het moeilijk om jouw album helemaal vanaf niets te op te bouwen? Dan hebben wij albums in de aanbieding, die alvast zijn voorzien van een kaft en zijn ingebonden. Kijk in deze productgroep. Geloof me, het is echt een kwestie van gewoon beginnen. Wil je advies? Neem gerust contact met ons op, we leggen je het allemaal rustig uit.

Koop in onze online hobby webshop jou materialen

Wij hebben de perfecte scrapbooking materialen en artikelen van beginner tot gevorderden. Je hebt hierdoor altijd voldoende keuze. Ook geven wij workshops die je helpen in de diverse technieken om te komen tot een album die je zelf maakt. Begin makkelijk met voorbedrukt papier en decoraties, neem daarna stappen verder met je eigen stempel en inkt technieken. Niets hoeft in één keer, de het vooral in jouw eigen tempo. Embossen en stansen kan altijd later nog. Fouten maken is er niet bij, maar je leert constant bij met elke pagina die je maakt.

Kijk in onze webgroepen voor mixed media en inkten. Of lees meer over scrapbooken (plakboeken) op Wikipedia

Scrapbook DIY projecten

Ga aan de slag met je eigen scrapbook layouts en vereeuwig op deze manier je speciale herinneringen. Vul je scrapbook albums met prachtige pagina’s die stuk voor stuk een verhaal vertellen en een gevoel delen. Dit kun je doen door gebruik te maken van foto’s, aangevuld met leuke teksten en versieringen. Scrappen kent geen regels. Laat je creativiteit de vrije loop! materiaal zorgt ervoor dat een scrapbook maken nog leuker wordt.

Scrappapier

Een mooi project begint met een mooie basis: de achtergrond van je project. Ga voor scrapbooking papier bijpassend bij het thema van je scrapbook pagina. Scrapbook papier is verkrijgbaar in oneindig veel kleuren en patronen.  Van papier in zomerse thema’s met fleurige kleurrijke patronen tot papier met winterse taferelen. Zelfs aan kerstpapier is gedacht. Voor ieder wat wils dus! Daarom is het zo een veelzijdige hobby.

Scrappen en Snijmallen

Een stansmachine biedt nog meer mogelijkheden voor je paper crafting projecten, zoals scrapbooking. Met behulp van een machine en snij en embossingmallen verkrijg je leuke figuren voor het aankleden en opleuken van je albumpagina’s. Snijmallen kunnen dus worden gebruikt om figuren uit papier te snijden. Met embossingmallen kun je scrapbooking papier embossen. Embossing houdt in dat je je papier voorziet van een reliëfpatroon. Hierdoor krijgt jouw project meer diepte. Zowel snijmallen als embossingmallen zijn in alle bedenkbare figuren verkrijgbaar en zijn een heuse toevoeging aan je project.

Scrapbooken en Stempelen

Stempelen is ook een leuke manier om je layouts aan te kleden. Doordat je stempels te gebruikt, krijgt jouw scrapbook dat unieke uiterlijk. Zorg voor een stamping tool, stempelinkt en stempels. Er zijn diverse soorten stempels verkrijgbaar: houten stempels, tekststempels, clear stempels, rubber stempels en cling stamps. Dus, zoek een leuk figuur of een bijpassende tekst uit en stempel erop los!

Scrapbooking en Embellishments

Je maakt een mooi geheel van je scrapbook layouts door ze te versieren. Er bestaan tal van verschillende soorten embellishments voor jouw projecten. Voor ieder project is er een bijpassende versiering te vinden. Denk bijvoorbeeld aan mooie scrapbook stickers (3D stickers, foam stickers, thickers stickers), washi tape, paperclips, collectables, knopen, kralen, bloemen, tags en nog veel meer.

Daarnaast kun je voor scrapbooken allerlei versiersels, stempels en verf gebruiken. Denk aan stickers, plakparels, houten figuurtjes of washi tape. Zelf heb ik ook een stansapparaat, de Big Shot, waarmee ik met snijmallen vaak leuke figuurtjes uit papier stans. Zo’n stansapparaat is wel een flinke investering en ook de mallen zijn meestal niet goedkoop. Daarom zou ik je aanraden om even te wachten met zo’n apparaat aanschaffen. Mijn Big Shot kocht ik ook pas nadat ik al een paar jaar scrapte en zeker wist dat ik er goed gebruik van zou maken. Zeker in het begin kun je het beste vooral investeren in goed gereedschap en mooi papier en versiersels. 

Budgetproof

Het klopt dat scrapbooken helaas geen goedkope hobby is. Op lijm en snij-apparaten kun je in mijn ogen beter niet besparen. Bij Action heb je bijvoorbeeld hele goedkope alleslijm te koop, maar ik merkte dat die na een tijdje loslaat. Daarom koop ik liever de duurdere Aleene’s Tacky Glue bij online hobbywinkels. Die plakt echt alles en ook na een paar jaar laat het papier niet los. Een snij-apparaat is helaas ook niet goedkoop, maar je kunt er vaak jaren mee doen. Goedkope snij-apparaten gaan vaak al na een tijdje kapot en een goed exemplaar is het geld meer dan waard.