Menu Sluiten

Scrapbooking

scrapbook
scrapbook

De Engelse term scrapbook betekent in het Nederlands plakboek. Scrapbooking betekent dan ook plakboek maken. Dit is een creatieve hobby waarbij je foto’s op een fantasievolle manier inplakt. Welke foto’s je ook gebruikt, het maakt niet uit.

Meestal scrap je met een thema mee. Dus maak je een scrapbook van jou vakantiefoto’s. Dan zijn de versierselen er omheen  die je een vakantiegevoel geven. Dus je scrapt met het thema mee. Je past illustraties en kleuren hierop aan. Juist in de tijd van digitale fotografie, wil je de mooiste foto’s op een speciale manier bewaren. Denk hierbij aan geboorte, huwelijk, vakantie of jouw kinderfoto’s. Je zult zien scrapbooking is leuk!

 Lees hier meer over scrapbooken

Waar komt het scrapbooking vandaan?

In Amerika in de staat Utah sinds 1826 is het maken van plakboeken is ontstaan. Het is allemaal begonnen met het boek “Manuscript Gleanings and Literary Scrapbook” geschreven door John Poole. Dit boek is een collectie van graveerwerk en gedichten. Hij gaf ook advies over hoe je “scraps” kunt verzamelen en ordenen. Scraps waren geprinte stukjes papier, vaak met gedecoreerd design. Het eerste scrapbook was er één met souvenirs van gesneden papier, gedichten, gedroogde bloemen, munten, puzzels,  etc. Voornamelijk de middenklasse uit de 19e eeuw verzamelde dergelijk “waardeloos” materiaal. Vanuit deze albums zijn later de plakboeken ontstaan.

In eerste instantie begon scrapbooking in Amerika op A4-formaat (8,5 x 11 inch), maar dit is later overgegaan in 12 inch (30,5 x 30,5 cm). De laatste jaren wordt er ook steeds meer op andere maten en materialen gewerkt. Er verschijnen allerlei mini-albums, scrappen op canvas of in lijsten, op blik, enz. Uitgevers van “scraps” en scrapalbums maakten al snel diverse producten die gebruikt konden worden in albums. Doordat de oorsprong ligt in Amerika, zijn heel veel termen in het Engels. Kijk hier voor onze begrippenlijst.

scrapbookingGebruik van materialen

Je kunt gebruik maken van allerlei materialen. Denk hierbij aan verschillende kleuren papier, met of zonder design. Ter versiering worden vaak embellishments, bloemen, chipboardfiguren, stickers, rub-ons etc. gebruikt. Ook diverse pennen, soms in combinatie met mallen, stempels en verschillende stempelinkten en -technieken worden vaak gebruikt in het scrapbook. Veel technieken uit andere (papier)hobby’s kunnen worden toegepast in jouw scrapalbum.

Het standaard formaat is 12″ x 12″= 30,5 x 30,5 cm. Het is ook de standaard maat van de vellen papier. Je kunt deze  zowel los als in blokken en pakketten kopen. Daarvan afgeleid zijn de kleine albums en blokjes papier met het formaat 6″ (15 x 15 cm) en 8″ (20 x 20 cm).

Ook het zelf maken van kleine albums in de meest aparte vormen en met de meest vernuftige (boekbind)techniekjes behoren tot de hobby. Net als het maken van scrap-cards: wenskaarten gemaakt met plakboekmaterialen.

Technieken binnen Scrapbooking

Distressen

Door deze techniek laat je dingen ouder lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Doordat je foto’s, papier en embellishments schuurt met schuurpapier of nagelvijl en bewerkt met verschillende inkten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld walnootinkt of distressinkt. Ook kan je papier scheuren, kreuken of bewerken met gesso.

Doodlen

Het zelf maken van allerlei tekeningetjes op de plakboekpagina die eruitzien alsof ze uit de losse pols zijn getekend. Je werkt hierbij met fineliners en gelpennen. Afgeleide hiervan is embroodling: de doodles worden hierbij geborduurd.

Stempelen

Met de huidige inkten kan je op bijna alle ondergronden te stempelen. Hout, papier maché, plastiek, metaalfolie, metaal en glas. Soorten stempels zijn: houten stempels, foam-stempelsets en clear stamps. Een handige hulp hierbij is de stamping platform van bijvoorbeeld Tim Holtz. Je kunt hiermee zeer nauwkeurig stempelen.

%d bloggers liken dit: