Scrapbooking

scrapbook
scrapbook

De Engelse term scrapbook betekent in het Nederlands plakboek. Scrapbooking betekent dan ook plakboek maken. Dit is een creatieve hobby waarbij foto’s op een fantasievolle manier worden ingeplakt. Wat de foto’s ook inhouden, maakt niet uit. Meestal scrap je met het thema mee. Dus maak je een scrapbook van jou vakantiefoto’s. Dan zijn de versierselen erom, die je een vakantiegevoel geven. Dus je scrapt met het thema mee. Past illustraties en kleuren hierop aan. Juist in de tijd van digitale fotografie, wil je de mooiste foto’s (bijvoorbeeld geboorte of huwelijk) op een speciale manier bewaren. Je zult zien scrapbooking is leuk!

 

Lees hier meer over scrapbooken

Waar komt het scrapbooking vandaan?

Het maken van plakboeken is ontstaan in Amerika in de staat Utah sinds 1826. Het begon allemaal met het boek “Manuscript Gleanings and Literary Scrapbook” geschreven door John Poole. Het boek was een collectie van graveerwerk en gedichten. Hij gaf ook advies over hoe je “scraps” kunt verzamelen en ordenen. Scraps waren geprinte stukjes papier, vaak met gedecoreerd design. Het eerste scrapbook dat het licht zag was er één met souvenirs van gesneden papier, gedichten, gedroogde bloemen, schaduwen, munten, puzzels,  etc.

Het verzamelen van dergelijk “waardeloos” materiaal werd voornamelijk gedaan door de middenklasse van de 19e eeuw. Vanuit deze albums zijn later de plakboeken ontstaan.

In eerste instantie begon scrapbooking in Amerika op A4-formaat (8,5 x 11 inch), maar dit is later overgegaan in 12 inch (30,5 x 30,5 cm). De laatste jaren wordt er ook steeds meer op andere maten en materialen gewerkt, er verschijnen allerlei mini-albums, scrappen op canvas of in lijsten, op blik, enz. Uitgevers van “scraps” en scrapalbums produceerden snel diverse producten die gebruikt konden worden in albums. Aangezien het van oorsprong uit Amerika komt, zijn heel veel termen in het Engels. Kijk hier voor onze begrippenlijst

scrapbookingGebruik van materialen

Er kan gebruik worden gemaakt van allerlei materialen zoals verschillende kleuren papier, met of zonder design. Ter versiering worden vaak embellishments, bloemen, chipboardfiguren, stickers, rub-ons etc. gebruikt. Ook diverse pennen, soms in combinatie met mallen, stempels en verschillende stempelinkten en -technieken worden veel gebruikt in het scrapbook. Veel technieken uit andere (papier)hobby’s kunnen worden toegepast in het plakboek of scrapalbum.

Het standaard formaat is 12″ x 12″= 30,5 x 30,5 cm. Het is ook de standaard maat van de vellen papier, die zowel los, als in blokken en pakketten verkrijgbaar zijn. Daarvan afgeleid zijn de kleine albums en blokjes papier met het formaat 6″ (15 x 15 cm) en 8″ (20 x 20 cm).

Ook het zelf maken van kleine albums in de meest aparte vormen en met de meest vernuftige (boekbind)techniekjes behoren tot de hobby. Net als het maken van scrap-cards: wenskaarten gemaakt met plakboekmaterialen.

Technieken binnen Scrapbooking

Distressen

Bij distressen laat je dingen ouder lijken dan ze daadwerkelijk zijn, door foto’s, papier en embellishments te schuren met schuurpapier of nagelvijl en te bewerken met verschillende inkten (bijvoorbeeld walnootinkt of distressinkt), scheuren, kreuken of bewerken met gesso.

Doodlen

Het zelf maken van allerlei tekeningetjes op de plakboekpagina die eruitzien alsof ze uit de losse pols zijn getekend. Men werkt hierbij met fineliners en gelpennen. Afgeleide hiervan is embroodling: de doodles worden hierbij geborduurd.

Stempelen

Met de huidige inkten is het mogelijk om op bijna alle ondergronden te stempelen, zoals hout, papier maché, plastiek, metaalfolie, metaal en glas. Een aantal soorten stempels zijn houten stempels, foam-stempelsets en clear stamps.