Distress inkt

Distress inkt – Memento – StazOn – VersaMark

Het aanbod van onze inkten, zoals bijv. distress inkt is zo groot en divers. Dan zie je al gauw door de bomen het bos niet meer.

De distress inkten in onze online hobbywinkel

Welke (distress) inkt moet je nu kopen? Wat is nu de juiste inkt voor een bepaald project? Welke inkten gebruik je dan voor welke ondergrond? Welke technieken kan je toepassen? Een aantal basiseigenschappen gelden voor de meeste stempel inkten. Er zijn uitzonderingen op de regel, evenals bijzondere eigenschappen, die we allemaal zullen behandelen.

Klik hier voor al onze inkten

Dye inkt

Dye inkt
Stazon Dye inkt

Dye inkten zijn sneldrogende, vaak doorzichtige inkten.

 • Stevig vilten inktkussen met een laagje van stof erover
 • Inkten zijn dun en transparant
 • Absorbeert in het papier
 • Droogt heel snel
 • De kleur van het inktkussen is meestal donkerder dan de kleur van de stempelafdruk
 • Het is wat lastiger te zien of de stempel goed geïnkt is
 • Op donkerder papier (zoals craft papier) is de afdruk minder zichtbaar omdat de inkt erin trekt
 • Niet geschikt voor heat embossen

Pigment inkt

Versamagic Dew drop Set
Versamagic Dew drop Set Pigment Inkt

Pigment inkten zijn natte inkten die een langere droogtijd nodig hebben.

 • Een sponsachtig inktkussen dat helemaal gevuld is
 • De inkt is dik en dekkend of opaque (opaque is vellum achtig doorschijnend maar niet doorzichtig)
 • Blijft meer op het papier liggen
 • Droogt langzamer
 • De kleur van het inktkussen is de kleur van de stempelafdruk
 • Doordat de ink sterke pigment bezit, kan je heel goed zien of de stempel goed geïnkt is
 • Op donkerder papier (zoals craft papier) is de afdruk duidelijk zichtbaar, de inkt ligt erop de kleur blijft helder
 • Zeer geschikt voor heat embossen

Distress Inkt kopen, technieken

Distress inkt zijn van het type dye-ink en zijn zuurvrije, non-toxic, veegvaste dye inkten op waterbasis. Daarom worden zij meestal toegepast voor het maken van achtergronden en om randen een vintage  of verweerd effect te geven. De distress inkt pads kun je het beste gebruiken in combinatie met blending tool en bijpassend blending foam. Vooral als je met stencils wilt werken of randen van papier wilt inkten.

Merken:
Ranger Tim Holtz

Distress inkt Oxide

Deze distress oxide inkt is een combinatie van een dye inkt en een pigment inkt

 


Een dye ink is sneldrogend en vaak doorzichtig.
Een pigment inkt is een natte inkt die een langere droogtijd nodig heeft. Welke ideaal is voor het werken met embossing poeders. U herkent deze stempelinkt aan het zachte, sponsachtige  stempelkussen.

Distress inkt Oxide combineert de eigenschappen van deze 2 inkten. Het is natter dan een dye ink, droogt vrij snel op zodat er geen heattool nodig is om het te laten drogen. De inkt reageert op water, als het in contact komt met water oxideert het. Hoe meer u met water sprayt, hoe meer reactie van het oxideren van deze inkt zichtbaar wordt. Het effect wat je dan daardoor krijgt  is te vergelijken met het roesten van metaal. De inkt krijgt een zachtere (poeder achtige) uitstraling. De inkt is niet permanent, het zal telkens weer opnieuw reageren op water. De afdrukken worden na het drogen niet waterproof.

Memento

is een Dye ink, een sneldrogende inkt die niet vervaagt met een goede
dekking. Het kan ook gebruikt worden op glossy papier. Het stempelkussen heeft een stevig vilten ondergrond met een strak geweven stoffen bovenkant, dat niet rafelt als het direct op papier gebruikt wordt. Het is op waterbasis waardoor het geschikt is voor het inkleuren van afbeeldingen met water en een penseeltje.
 

Memento DewDrop InktPad

DewDrops stempelinkt op waterbasis, zuurvrij, vervaagt niet droogt snel op de meeste papieren oppervlakken. Perfect voor gedetailleerde stempelafdrukken. Met behulp van de druppelvorm kunt u met de punt makkelijk hoeken en details inkten. Terwijl u met het grote ronde vlak grotere delen kunt beslaan ook de ideale inkt in combinatie met markers.
 

VersaMagic

VersaMagic is een chalk pigment inkt die droogt op alle soorten cardstock ook op donkere kleuren.
Een zachte, opaque, krijtachtige look zonder dat het poederig afgeeft net als krijt.
Met prachtige pastel kleuren en aarde-tinten die een matte uitstraling geven, zijn dit perfecte inkten voor stempeltechnieken, verwerking met mask stencils en voor rechtstreeks gebruik op papier.
Ze zijn verkrijgbaar in groot formaat, dew drops en inkers
 

Solvent basis/StazOn Inktpads

Is een inkt op oplosmiddel basis, daarom is deze niet water oplosbaar is. Tevens is hij kleurecht, watervast en krasvast. Dit product is speciaal ontwikkeld om op half poreuze en niet poreuze ondergronden gebruikt te worden. Metaal, Shrink plastic, plastic sheet, aluminium folie, leer en glas zijn geen probleem voor deze veelzijdige inkt. De inkt kan eenvoudig verwijderd worden met de speciale Stazon Cleaner.
 
De metallic uitvoeringen van de Stazon ink is er een die vrij dik en wat stroperig is. Deze stempeldozen worden ongeinkt geleverd in een pakketje met een inker en een mini Squeegee.
Breng de inkt aan met een paar druppels, niet teveel omdat het even tijd nodig heeft om in het stempelkussen te trekken. Verdeel de inkt over het kussen met de Squeegee.
 

VersaMark

Het effect is het beste zichtbaar op een donkere ondergrond. Versamark is een speciale wat kleverig aanvoelende kleurloze inkt. Daardoor is die uitermate geschikt om te gebruiken in combinatie met embossingpoeder en een heattool. In combinatie met embossing poeder is het ook op heel veel papiersoorten te gebruiken. Chalk hecht ook op Versamark, breng het aan met een dauber om zo een afbeelding in te kleuren. Daarnaast kan er een watermerk effect mee gecreëerd worden, stempel op papier en het droogt een tint donkerder op, voor een prachtige subtiele achtergrond.
 
Omdat Dye ink niet op Versamark hecht kan het gebruikt worden voor resist technieken met bijvoorbeeld een brayer. Versamark is verkrijgbaar in een grote en kleine pad en in pen uitvoering verkrijgbaar.
 

Behandeling en onderhoud

Na het stempelen is het belangrijk de stempeldoos direct te sluiten. Ook al is de volgende handeling al over 10 minuten. Sluiten voorkomt uitdrogen. Stazon inkt heeft een extra plastic afdekking standaard in de verpakking, deze is tegen uitdrogen op de lange duur , doe deze altijd over het stempelkussen voordat het deksel erop gaat. Voor de meeste grote stempelkussens zijn er na vullingen.

Wordt de inktafdruk wat minder, dan adviseren wij met de navulling om het stempelkussen bijvullen. Verdeel een paar druppels van de navulling op het stempeloppervlak en verdeel met de eventuele bijgeleverde spateltjes of iets anders dat plat en glad is. Gebruik geen scherpe materialen, daarmee het stempelkussen beschadigd kunnen worden. Er is niet zoveel inkt nodig.

Beter is om nog een keer wat inkt erop te druppelen dan dat het stempelkussen oververzadigd wordt. Verspilling is zonde en het geeft geknoei. Toch per ongeluk teveel aangebracht? Het stempelkussen afdeppen met een stukje keukenpapier.

Schoonmaken

Op de StazOn inkt na kunnen alle stempels gereinigd worden met een vochtig lotion doekje zonder olie, babydoekjes (lotion)  zijn hiervoor heel geschikt. De stempels schoonvegen met het doekje en droog deppen met een stukje keukenpapier. Deppen en niet inwrijven, anders vormen zich pluizen op de stempels. Belangrijk voor het behoud van de stempels: reinig deze na iedere stempelsessie. Hierdoor wordt voorkomen dat er andere kleuren inkt op het stempelkussen komen. Donkere inkt op een licht stempelkussen is heel vervelend omdat het niet meer verwijderd kan worden. StazOn inkt verwijder je met speciale reiniger.

Bewaren

Er zijn verschillende inktproducten verkrijgbaar. De grote stempelkussens zijn ongeveer 9,5 x 6,5 cm en zijn per inktsoort stapelbaar. Sommige hebben een kleuraanduiding op de zijkant van de doos. Bij de soorten met doorschijnende deksels is het inktkussen ook gestapeld zichtbaar voor makkelijk terug vinden.

De dew Drops kunnen door de kleine voetjes rechtop staan, tevens zijn ze stapelbaar. Doordat het etiket met naam doorloopt op de achterkant, zijn ze ook gestapeld makkelijk te herkennen.

De inkers voor het navullen van verschillende stempelkussens bevatten 15 ml. inkt. Het betreft flesjes met een draaidop. Gebruik altijd dezelfde kleur navulling van de oorspronkelijke kleur van de stempeldoos.

Tip 1:

Het inkten van de stempel is het handigst door de stempel met de stempelkant naar boven te leggen en de inkt deppend aan te brengen met het stempelkussen. Zodoende is er meer controle. Ook voor het aanbrengen van meerdere kleuren op één stempel.

Tip 2:

Zorg voor een stevige, vlakke ondergrond om op te stempelen

Tip 3:

Alle stempelkussens kunnen rechtop bewaard worden. Ze zijn zo ontworpen dat ze ook vaak gestapeld bewaard kunnen worden.

Tip 4:

Test de gekozen inkten altijd vooraf of deze geschikt is voor de gewenste ondergrond en hoeveel inkt daarvoor nodig is. Veelal wordt direct op een creatie gestempeld, wat kan leiden tot teleurstelling als het niet het beoogde resultaat oplevert.

Tip 5:

Papierkeuze is belangrijk bij stempelen: hoe gladder het papier hoe gelijkmatiger de stempelafdruk. Papier met structuur geeft vaak een wat robuustere afdruk of ongelijkmatiger resultaat.

Distress Inkt

Zijn zeer populaire en veel gebruikte inkten. Kijk in onze webshop voor vele kleuren distress inkten mini en oxide

Geef een antwoord

Winkelwagen