Menu Sluiten

Wat is?

Uitleg over je creatieve hobby.

In deze sectie geven we je uitleg over betekenis van veel gebruikte hobby termen en delen we onze kennis over verschillende producten en technieken. Vooral nieuwkomers in de creatieve hobby’s zien soms door de termen de hobby niet meer 😉 Hier helpen we je een stap op weg om in het grote creatieve hobby bos niet de weg kwijt te raken. Mocht ondanks alles nog vragen of advies willen hebben, neem gerust contact met ons op. Wij leggen het graag aan je uit. Kijk ook in de sectie “Hoe gebruik ik?

 

Amerikaanse termen, waarom?

In de creatieve hobby wereld worden veel Amerikaanse termen gebruikt. Dit komt doordat veel actviteiten, zoals scrapbooking en pocket letters, uit de VS zijn over komen waaien.  Veel producten worden dan ook geïmporteerd vanuit dat land. Hierdoor zal je ook vaak zien dat de maten van werkstukken en ontwerpen in inches worden aangegeven. Eén inch = 2,54 centimeter. In Google kan je heel makkelijk omrekenen van inches naar centimeters en andersom. Tik in de Google zoekbalk bijvoorbeeld “20 inch to cm” (quootjes hoeven niet). Google zal je meteen de omrekening laten zien. Of klik hier voor een voorbeeld.

Hieronder verschijnen de veel gebruikte termen binnen de crafting (Ah, ook al Amerikaans! In het Nederlands handwerk 😉 )

Adhesive

Betekent letterlijk: kleverig. Het is in crafting een algemene term om lijm of tape aan te duiden. Kortom, het is een middel om iets vast te plakken.

 

Border

Zijrand of onderrand van een pagina, deze wordt vaak als een losstaand geheel gemaakt om vervolgens op je pagina te plakken.

 

Brads

Brads (splitpennen) zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen, vormen en kleuren. Met een splitpen kan je bijvoorbeeld een foto op je layout bevestigen. Een leuke versiering op je project.

 

Cardstock

Dubbelzijdige scrapbookvellen met een stevige structuur (dikker gramgewicht) in een effen kleur.

 

Chalks

Bij elkaar geperst (poeder)krijt wat in verschillende kleuren te verkrijgen is. Hiermee kunnen kleurverlopen, schaduwen en achtergrondjes mee gemaakt worden.

 

Charms

Bedeltjes die verwerkt kunnen worden ter versiering van een project.

 

Croppen

Het knippen/snijden van je foto’s om het in je project te verwerken. Een crop is de korte naam voor een crop party. Deze wordt georganiseerd om gezellig met elkaar creatief bezig te zijn.

 

Distressen

Bij distressen laat je dingen ouder lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Door foto’s en of je papier  te schuren met schuurpapier  en te bewerken met verschillende inkten bv distressink Ranger of om het te  scheuren, kreuken bereik je het distress effect.

 

Doodling

Het uit de losse hand tekenen van vormen en patronen. De krabbels op papier die mensen vaak tekenen tijdens een vergadering of telefoongesprek worden doodlings genoemd. Doodling is inmiddels een populaire scrapbooktechniek.

 

Embellishments

Dat zijn allerlei spulletjes om je project te verfraaien, versieren, mooi maken. Een papieren bloem of een bedel, eyelet, brads ect.

 

Embossen

Het maken van een reliëf in papier ter verfraaiing van je werkstuk. Je kan op verschillende manieren embossen met de hand of met een stans/embossing machine.

 

Embossing poeder

Embossing poeder is een poeder gemaakt van  kleine plastic deeltjes.  Je smelt het poeder met een heattool, hierdoor krijg je een mooi laagje op bijvoorbeeld een stempelafdruk of aan de rand van je papier.

 

Eyelets

Veelal van metaal gemaakte holnietjes oftewel nestelringetjes. Ze zijn er in allerlei kleuren en vormen.

 

Foamtape

Tape met een laagje schuimrubber erop. Alles wat je met deze tape plakt, ligt een stukje hoger dan de ondergrond, je brengt er diepte (3D) mee aan.

 

Heattool

Een heattool gebruik je om inkt of ander materiaal sneller te laten drogen. Soms is het ook nodig voor een techniek om tussendoor te drogen. Ook gebruik je een heattool om embossing poeder te laten smelten. Waar je de heattool nog meer voor kan gebruiken is het laten smelten van krimpfolie (kijk onder krimpfolie, daar vindt je een handig filmpje).

 

Inch

Amerikaanse/Engelde lengtemaat. Eén inch = 2,54 centimeter. In Google kan je heel makkelijk omrekenen van inches naar centimeters en andersom. Tik in de Google zoekbalk bijvoorbeeld “20 inch to cm” (quootjes hoeven niet). Google zal je meteen de omrekening tonen. Klik hier voor een voorbeeld

 

Journaling

Het verhaal wat u wilt vertellen over uw foto’s, maar dan op papier bij de foto’s zelf geplaatst. Dit kan door middel van het gebruik van een label/tag of een los element op uw pagina, tekstblokjes/vakjes, of allerlei lettertjes van diverse materialen (stickers, knipvellen, letterkraaltjes, rub-on (wrijfplaatjes), scrabble steentjes, krantenknipsels, etc.

 

Krimpfolie

Deze transparante folie krimpt tot 3x zijn volume en kan in elke gewenste vorm worden gemaakt. Doordat de folie veelal transparant is, kan je het elke gewenste kleur geven. Dit kan middels distress ink en embossing poeder. Maak bijvoorbeeld je eigen embellishments of andere creatieve ideeën met deze krimpfolie. Hoe? Knip de folie of gebuik je stansen om elke gewenste vorm in het plastic te maken. Geef het daarna een kleur, bijvoorbeeld distress ink is hier erg voor geschikt en embossingpoeder. Verwarm de folie gelijkmatig. Gebruik hiervoor de heattool of leg het op bakpapier in een voorverwarmde oven van 170 gr. Celcius.  In de de sectie ´Hoe gebruik je´ is een instructiefilmpje opgenomen.

 

Lay-out

Onder Lay-out wordt verstaan hoe de opbouw van een pagina er visueel uit ziet. Het gaat dan om het lettertype, de positie van tekst, de indeling in bijvoorbeeld kolommen, waar de afbeeldingen/foto’s staan, enzovoorts.

 

Matten

Een foto die je op je layout wil plaatsen, eerst op een stuk gekleurd papier plakken, dit weer uitknippen/uitsnijden zodat er een gekleurd randje om de foto zichtbaar blijft. Hierdoor komt de foto nog mooier tot zijn recht.

 

Pocket letters

Een pocket letter bestaat uit 9  kaartjes die je in een thema kan versieren, de kaartjes doe je in een plastic hoes met 9 vakjes. Aan de achterkant stop je allerlei leuke  goodies (cadeautjes) en brief. Als de pocket letter klaar is kan je het versturen naar je swapmaatje. De bedenkster van de pocket letter is Janette Lane.

 

Ribbons

Lint om je projecten te verfraaien, vastbinden.

 

Rub-ons

Afbeeldingen, letters, woorden die je door middel van wrijven op een ander oppervlak aanbrengt.

 

Scrap

Een klein deel dat afgebroken is van een groter geheel. Of een klein deel van iets dat over is nadat het opgebruikt is.

 

Scrapbook

Het woordenboek definieert een scrapbook als een “blanco boek waarin een verscheidenheid aan verschillende items (kranten knipsels, foto’s, etc.) in wordt verzameld en bewaard. Uit onderzoek blijkt dat het woord scrapbook voor het eerst voorkomt in de archieven rond 1830.

 

Scrapbooking

Scrapbooking is meer dan een hobby om je laatste foto’s op een creatieve manier te plakken in een album of om je creativiteit te uiten met de laatste hobby technieken. Het is een manier om het verleden te bewaren voor het heden om zo ‘kunstwerkjes’ te vervaardigen die fungeren als tijdloos zelfportret, geven een blik in wie je bent, waarin je gelooft, hoe je leeft en de waarde die je hecht aan vrienden en familie.

 

Snap

Een dichte eyelet. In plaats van een gat is de bovenkant gesloten, soms zit er een kleine versiering bovenop. Ze worden op de zelfde manier vast gezet als een eyelet.

 

Spread

Twee pagina’s naast elkaar die mooi bij elkaar passen van een opengeslagen fotoalbum.

 

Stansen

Stansen is het uitsnijden van papier. Met een stans machine en een stans is het mogelijk om uw papier in elke unieke vorm uit te snijden.

 

Strass

Siersteentjes (vaak al zelfklevend) in diverse vormen die ter decoratie op de pagina aangebracht kunnen worden.

Washi Tape

%d bloggers liken dit: