3D Kaarten maken – met knipvellen

3D Kaarten – Materialen benodigd

Welke materialen en artikelen heb je nodig om je werkstuk tot een succes te maken:

  • Karton
  • Papier
  • 3d Knipvel
  • 3d Foam tape
  • Schaartje
  • Scherpe hobbymesjes

Beschrijving

Een 3D kaart is een wenskaart waarop je een afbeelding in diepte (3 dimensiona

al) maakt. Je krijgt een reliëf doordat je steeds kleiner wordende plaatjes b

oven op elkaar plakt met 3D foam tape ertussen. Zo creëer je het diepte effect.

Wat kan je ervoor gebruiken? Een aantal dezelfde afbeeldingen van een plaatje heb je er voor nodig een klein scherp schaartje, 3D tape en lijm. Veel hobbykunstenaars halen de plaatjes van een speciaal 3D knipvel, die in allerlei thema’s te koop zijn.

Knipvellen

Deze knipvellen hebben precies de juiste plaatjes om een leuk 3 dimensionaal effect te krijgen. Begin je net met deze techniek dan kun je het beste wat grotere plaatjes nemen en dan bijvoorbeeld met 3 of 4 lagen maken.

Ben je wat meer gevorderd dan is het echt een uitdaging om het aantal lagen op te bouwen  tot misschien wel 6 of 7 laagjes en de wat meer bewerkelijkere plaatjes te gebruiken. Je gaat als volgt te werk:

Stap1: Je gaat eerst op je gemak het plaatje bestuderen om te bekijken wat er op de afbeelding “naar voren” komt. Dan heb je door wat je weg moet knippen en aan het plaatje moet overhouden welke het laagje van de diepte moet vormen.

Stap2: Dan ga je het eerste plaatje, dit wordt je onderste plaatje (dus je achtergrond) ruim uitknippen en je plakt het met wat lijm op de kaart. Dan neem je het volgende plaatje en daarvan knip je bijvoorbeeld de achtergrond helemaal weg.

Stap 3: Het gedeelte dat je overhoudt, leg je omgekeerd voor je op tafel en knip kleine stukjes 3d foam tape af. daar ga je kleine stukjes foamtape op plakken. Plak de stukjes foam tape mooi verdeeld over de achterkant van het plaatje en niet te dicht bij de randjes.

Stap4: Dan haal je het gladde beschermlaagje van de tape los. Keer het plaatje om en plak het voorzichtig op de juiste plaats bovenop het eerste plaatje. Je ziet nu al dat het figuurtje op het plaatje al echt “los” komt van de achtergrond en ook echt naar voren staat. Voila en nu is het verder opbouwen geblazen.

Stap5: Dan bekijk je weer het plaatje en wat de diepte in de compositie is. Bepaal nu welk deel ervan weggeknipt moet worden. Denk bijvoorbeeld aan een bos bloemen dat de vaas en de stelen de achtergrond zijn en dat de bloemen helemaal op de voorgrond staan. Door er zo naar te kijken en werk weer vanaf stap2 je op deze manier laagje voor laagje naar voren toe.

3D Kit

Als je wat meer gevorderd raakt in 3D kaarten maken, dan kan je de foamtape vervangen door 3D kit te gebruiken. Het is eigenlijk een soort siliconenkit uit een tube. Het voordeel is dat je met deze kit de plaatjes hoger kunt plakken en je kan de dikte steeds zelf bepalen door het plaatje meer of minder in te drukken. Een nadeel van kit is dat het een tijdje moet drogen.

Terwijl het droogt kun je eigenlijk niet verder gaan met je wenskaart omdat anders de kans bestaat dat je het geheel in elkaar drukt. Dit was nou net niet de bedoeling van een 3D kaart.

Niet alle papiersoorten zijn voor de kit geschikt. Het kan zijn dat de kit “doordrukt” en aan de andere kant van het papier te zien is. Dus als je een kaart hebt waarbij de binnenkant lelijk wordt doordat de kit te zien is, dan is dat ook heel erg jammer. Foam tape voorkomt deze nadelen.

Geef een antwoord

Winkelwagen