ATC – Kaarten maken – Ruilkaartjes

Veel ATC artikelen zijn voorradig bij Hobby-Facory.nl

ATC – Materialen Benodigdheden

Welke materialen en artikelen heb je onder andere nodig om je werkstuk tot een succes te maken:

  • Karton, cardstock, kraft
  • Lijm
  • Design papier
  • Foam tape, dubbelzijdig tape
  • Schaartje, hobbymesje
  • Liniaal

Beschrijving

Een andere vorm van kaarten maken is het maken van ATC’s. ATC betekent: Artist Trading Card, een ruilkaartje gemaakt door een kunstenaar (artist), in dit geval ben je dat zelf..

De Zwitserse kunstenaar M.V. Stirnemann kreeg in 1996 het idee om zulke kaartjes te maken. Wereldwijd werd dit een succes. Ook in Nederland maken veel mensen ATC’s.
Het ruilen van de kaartjes en daardoor in contact komen met je mede hobby-beoefenaars is het belangrijkste doel. Het gaat niet om geld en gewin, maar om het leren van elkaars unieke technieken. Verkopen mag niet. Het gaat om de persoonlijke ontmoeting en het uitwisselen van de zelfgemaakte kaartjes.

Een ATC kan origineel zijn. Er is maar 1 uniek exemplaar van.
Een ATC kan meerdere edities hebben, maar nooit veel. Dan moet je je kaartje aan de achterkant nummeren.
Een ATC kan bij een bepaalde serie horen. Elk kaartje is verschillend maar heeft hetzelfde thema. Bijvoorbeeld het thema kleuren, seizoenen of landen.

Maar het allerbelangrijkste is dat je je kaartje met zorg en plezier maakt.

Waaraan moet een ATC voldoen

  • De afmeting moet zijn: 2.5 x 3,5 inch of 64 mm. x 89 mm.
  • Alle technieken en materialen zijn toegestaan.
  • Maar de maten van een ATC zijn overal hetzelfde, hier moet je je wel aan houden, als je wilt gaan ruilen.

ATC kaart versieren

Je kan natuurlijk voorbedrukte kaartjes kopen, die je dan alleen nog maar hoeft te versieren. Eigenlijk is dit niet de bedoeling. De bedoeling is dat je als kunstenaar je creatieve geest de vrije loop laat en er zlef iets moois van maakt. Op een ATC kan, omdat de afmeting van een ATC kaart niet groot is, je gemakkelijk allerlei kleine frutsels, knoopjes, lint of papier restjes kwijt. Je kan er een fotootje op plakken, je kan er teksten/afbeelding op  stempelen, je kan je achtergrond zelf schilderen,  houten figuurtjes opplakken … Kortom, je kan heel wat creativiteit kwijt op zo een klein kaartje!

De achterkant

De achterkant is ook belangrijk. Je kan op de achterkant van de ATC-kaart ook laten weten hoeveel je er van dat exemplaar gemaakt hebt. Is er dat één, dan noemt men het een origineel. Zijn er dat meerdere exemplaren van hetzelfde kaartje, dan noemt men het een editie. Maakt de kaart deel uit van een geheel met een bepaald thema, maar is elk kaartje op zichzelf verschillend, dan noemt men dat een serie. Je kan op de achterkant dus ook kwijt uit hoeveel kaartjes die serie bestaat (b.v. 1/3, 2/3, 3/3). Je kan er het serienummer of de titel op schrijven. Er zijn zelfs stempels te koop, waarop je de gegevens kan invullen.

Ruilen

Door te ruilen kom je in aanraking met ontelbare verschillende uitdrukkingsvormen en technieken: je doet inspiratie op. Iedereen kan een ruilbeurs organiseren. Klein of groot. Op internet zijn er verschillende groepen die onderling ruilen.  Ze mogen absoluut niet gekocht of verkocht worden! Dit betekent dus dat je er eerst zelf een paar moet maken voor je kan beginnen ruilen.

Artist Trading Card sturen of bewaren

Er zijn speciale mappen of sleeves waarin er één of een aantal ATC’s in worden gestopt. Hierdoor beschadigen de kleine kunstwerkjes niet en kan je ze langer bewaren of zijn ze beschermd in de lange weg van de post.

Ben je geïnteresserd om ATC ’s te gaan maken kijk dan op Hobby-Facory.nl

[siteorigin_widget class=”WP_Nav_Menu_Widget”][/siteorigin_widget]

Geef een antwoord

Winkelwagen