Tags

Tags

Tags – Materialen benodigd

Welke materialen en artikelen heb je nodig om je werkstuk tot een succes te maken:

  • Karton
  • Papier
  • 3d Knipvel
  • 3d Foam tape
  • Schaartje
  • Scherpe hobbymesjes

Beschrijving

Een 3D kaart is een kaart waarop je een afbeelding in diepte op een wenskaart maakt. Je krijgt een reliëf welke ontstaat doordat je steeds kleiner wordende plaatjes boven op elkaar plakt met 3D tape ertussen. Je hebt er voor nodig een aantal dezelfde afbeeldingen van een plaatje, 3D tape, een klein schaartje met een scherpe punt en wat lijm. Meestal worden de plaatjes gehaald van een speciaal 3D knipvel. Deze knipvellen hebben precies de juiste plaatjes om een leuk 3 dimensionaal effect te krijgen. Begin je net met deze techniek dan kun je het beste wat minder priegelige plaatjes nemen en dan bijvoorbeeld 4 laagjes maken. Ben je wat meer gevorderd dan is het echt een uitdaging om wat bewerkelijker plaatjes te gebruiken en die dan op te werken tot misschien wel 6 of 7 laagjes. Je gaat als volgt te werk: je gaat eerst op je gemak het plaatje bekijken om te zien wat er op de afbeelding “naar voren” komt. Dan weet je ook wat je weg moet knippen. Dan ga je het eerste plaatje helemaal uitknippen en je plakt het met wat lijm op de kaart. Dan neem je het volgende plaatje en daarvan knip je bijvoorbeeld de achtergrond helemaal weg.
3D geknipte tulpen op een wenskaart Het gedeelte dat je overhoudt, leg je omgekeerd voor je op tafel en daar ga je kleine stukjes foamtape op plakken. Dit doe je mooi verdeeld over de achterkant van het plaatje en niet te dicht bij de randjes. Dan maak je de beschermlaagjes los, keert het plaatje om en plakt het voorzichtig op de juiste plaats op het eerste plaatje. Je ziet dan dat het figuurtje op het plaatje al echt “los” komt van de achtergrond en ook echt naar voren staat. Dan bekijk je weer het plaatje en kijk je welk deel ervan nu weggeknipt moet worden. Denk aan oortjes die uitsteken, armpjes die iets vasthouden en dus daar weer voor moeten komen, enz. Op deze manier werk je laagje voor laagje naar voren toe.

Ben je wat meer gevorderd dan kun je overstappen van foamtape naar 3D kit. Met deze kit kun je ook de plaatjes hoger plakken en je kan de dikte steeds zelf bepalen door het plaatje meer of minder in te drukken. Een groot nadeel van kit is dat het een tijdje moet drogen. Terwijl het droogt kun je moeilijk verder gaan met je wenskaart omdat anders de kans bestaat dat je het geheel indrukt waardoor het niet mooi meer is.
Een tweede nadeel kan zijn dat met sommige papiersoorten de kit aan de andere kant te zien is. En als je een wenskaart hebt waarbij de binnenkant lelijk wordt door de kit dan is dat ook heel erg jammer. Met foamtape heb je deze nadelen niet.

[siteorigin_widget class=”WP_Nav_Menu_Widget”][/siteorigin_widget]

Geef een antwoord

Winkelwagen